Faaliyet Raporu 2020
Menu

Genel Müdür’ün Mesajı

Türk Eximbank olarak 2020 yılı içinde başlattığımız stratejik dönüşüm projesi ile Bankamızın 2021 yılı ve sonrasında ihracata daha fazla katkı sağlayabilmesi için yol haritamızı tamamladık.

daha fazla katkı

Küresel salgın koşullarına rağmen ihracat hızımız azalmadı

2019 yılı sonunda Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede dünyaya yayılan pandeminin etkisi ile Küresel ekonomilerde yaşanan yavaşlamalar doğrultusunda dünya ticaretinde önemli oranda gerilemelerin olduğu zor bir yılı geride bıraktık. Ülkemiz, küresel salgın koşullarının egemen olduğu 2020 yılında 169,5 milyar ABD doları tutarında ihracat hacmi gerçekleştirdi. İhracatta gösterilen bu güçlü performansı sürdürülebilir kılmak için Türk Eximbank olarak tüm imkânlarımızı seferber ederek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dünya ekonomisindeki belirsizliklerin sürdüğü bir ortamda ülkemizin makroekonomik istikrarı için ihracatın önemi çok daha belirgin bir hale gelmiştir. Sürdürülebilir büyümeye destekleyecek ihracat hacmine ulaşmak için katma değeri yüksek ihracatın finansmanı büyük önem arz etmektedir. Ülkemizin üretim gücünün ihracata dönüştürülmesi bakımından Türk Eximbank kilit rollerden birini üstlenmektedir. İhracatçının en büyük destekçisi olan Türk Eximbank, bir yandan ihracatçılara günden güne çeşitlenen ve genişleyen finansman ve alacak sigortası imkânları sunarken, diğer yandan ihracatçılarımızın uluslararası ticarette paylarının artırılmasına yönelik teşvik mekanizmaları ile onlara rekabet avantajı sağlamak amacıyla destek olmaya devam edecektir.

Türk Eximbank bu dönemde de ihracatçının yanında durmaya devam etmiştir

Türk Eximbank olarak, Küresel ekonomilerin neredeyse durma noktasına geldiği böyle bir dönemde ihracatın istikrarlı bir şekilde devam etmesi ve ihracatçılarımızın bu süreçten olumsuz etkilenmemelerini sağlamak amacıyla üzerimize düşen her türlü sorumluluğu alarak, Hükümetimizin ve Merkez Bankamızın verdiği destekler vesilesiyle ihracatımızın ve ihracatçılarımızın hak ettiği konumu elde etmelerinde katkı sağladık.

2020 yılı Bankamızın ihracatçılarımızın farklı finansman ihtiyaçlarına çözüm ürettiği bir yıl olmuştur.  2020 yılının tüm zorlu şartlarına rağmen bizler açısından verimli geçtiğinin önemli göstergelerinden biri de 3 yeni ürünü uygulamaya almamız oldu. İlk defa katılım finans sistemi prensipleri ile çalışmak isteyen ihracatçılara ve KOBİ’lere yönelik 10 yıla kadar vadeli “Katılım Finans Yatırım Kredisi’ni” hizmete sunduk. Ayrıca “Sigortalı Alacağın Teminatına Dayalı Kredi” ile ihracatçılarımızın Türk Eximbank sigorta poliçesi ile garanti altına alınmış tüm kısa vadeli alacaklarını bir havuz teminat niteliğinde kabul ederek, 1 yıla varan finansman sağlamaya başladık. “Yurt dışı Teminat Mektubu” ile müteahhitlik firmalarının, gemi inşa firmalarının, yatırım malı üretimi yapan firmaların; geçici teminat mektubu, kesin teminat mektubu, avans teminat mektubu ihtiyaçlarını karşılamaya başladık.

Bankamız uluslararası kredi derecelendirme kurumları tarafından bankacılık sektörümüzün 1 puan daha üzerinde derecelendirilmiştir. Bankamıza duyulan bu güvenin bir işareti olarak bu yıl uluslararası piyasalardan gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 2,8 milyar ABD doları tutarında uygun maliyetli kaynak ile ihracatçılarımızı desteklemeye devam ettik. Bu fon teminleri içerisinde yapısı itibariyle Türkiye'de ilk dünyada ise ikinci işlem olarak ülkemize gurur veren Dünya Bankası Grubu Üyesi Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası’nın (IRBD) yüzde 50 garantisinde sağlanan 380 milyon EURO tutarındaki kaynak ile katılım finans yöntemiyle kullandırılmak üzere temin edilen ve İslam Kalkınma Bankası’ndan (IDB) sağlanan 100 milyon ABD Doları tutarındaki fon büyük önem taşımaktadır.

İhracatçılarımızın ve müteahhitlerimizin uluslararası piyasalarda daha rekabetçi olmalarına katkıda bulunuyoruz. Bu amaçla onların yabancı ortakları ile üçüncü ülkelerde gerçekleştirecekleri projelere, ilgili ülkenin ihracat destek kuruluşuyla ortak finansman, ortak sigorta, garanti ve reasürans işlemlerine imkân tanıyan iş birliği anlaşmaları imzaladık; imzalamaya da devam edeceğiz.

Türk Eximbank olarak ihracatçılarımızın yanında olma misyonumuzdan hareketle, ihracatçılarımıza doğrudan temas etmek, onların ihtiyaçlarını yerinde ve daha hızlı karşılayabilmek amacıyla 20’si şube, 11’i irtibat ofisi olmak üzere 32 farklı noktada hizmet sağlıyoruz. Böylelikle ihracatın yüzde 94’ünü gerçekleştiren illerimizde bulunarak ihracatçılarımıza olan yakın temasımızı sürdürüyoruz. Ayrıca ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda “Kredi Online” projemizi genişleterek gerçekleştirdiğimiz “Kredi Mobil” projemiz ile şubeye ihtiyaç duyulmadan Bankamızın hizmetlerini cep telefonlarından ulaşılabilir hale getirerek daha fazla ihracatçımıza hızlı bir şekilde hizmet vereceğiz. Bankacılık hizmetlerinin izlenmesi ve banka genelinde etkin raporlanması adına iş zekası çözümlerine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor.

İhracata toplam 45,6 milyar ABD Doları destek

Türk Eximbank, 2020 yılında ihracatçılarımıza, yüzde 7 artışla 28,5 milyar ABD dolar nakdi kredi sağladık ve 17,1 milyar ABD doları tutarında ihracatı sigorta kapsamına alarak ihracatçılarımıza güvenle satış yaptıkları bir ortam oluşturduk. Böylece, Bankamızın ihracatçılarımıza sunmuş olduğu toplam desteği bir önceki yıla göre %4 artarak 45,6 milyar ABD dolarına yükselmiştir. İhracatı destekleme oranı yüzde 24,3’ten yüzde 26,9’a çıkmış ve her 100 ABD Doları ihracatın 26,9’unda Bankamızın etkisi olmuştur.  2021 yılında ise toplam desteğimizi 50 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

Bankamızın destek verdiği ihracatçı firma sayısı 2020 yılında 13.102’ye ulaşmıştır. Türk Eximbank olarak daha fazla KOBİ ihracatçımıza destek veriliyor olmasını önemsiyor ve son bir yılda banka desteklerinden ilk defa yararlanan 953 ihracatçı firmanın %90’ı KOBİ olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. 2017’de Bankamızın hizmetlerinden faydalanan ihracatçılar arasında KOBİ’lerin payı %60’lar düzeyindeyken 2020 yılında bu oran %70’lerin üzerinde gerçekleşmiştir.

Türk Eximbank sınırların ötesine ihracatçılarımızla birlikte çıkan, büyüyen bir banka olacak.

Türk Eximbank olarak 2020 yılı içinde başlattığımız stratejik dönüşüm projesi ile Bankamızın 2021 yılı ve sonrasında ihracata daha fazla katkı sağlayabilmesi için yol haritamızı tamamladık. Bu kapsamlı proje ile ihracatçılarımıza verdiğimiz desteğin daha fazla ihracat artışına dönüşmesini odaklanarak  ihracata desteğimizi hem ülke hem de sektörel bazda artırmayı hedefliyoruz. Bir taraftan verdiğimiz desteklerin etkinliğini değerlendirirken diğer taraftan da ihracattaki dinamizmi Bankamız içerisine de adapte ederek nasıl daha hızlı ve daha verimli çalışabileceğimize dair projeler üzerinde yoğunlaşmış bulunuyoruz.

2021 yılında küresel boyutta ticaretin 2020 yılından daha canlı olacağını ümit ediyoruz. Ülkemizin 2021 yılı 184 milyar ABD Doları tutarındaki ihracat hedefini gerçekleştireceğine olan güvenimiz tam olmakla birlikte Türk Eximbank olarak bu yıl da tüm gücümüz ile ihracatçılarımızın yanında olmaya azim ve kararlılıkla devam edeceğiz.

 

Ali GÜNEY

Genel Müdür