Faaliyet Raporu 2020
Menu

Kurumsal Profil

Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank), Türkiye’nin Tek Resmi İhracat Finansman Kuruluşudur.

Türk Eximbank, Türkiye’nin resmi destekli ihracat kredi kuruluşu olup kredi, sigorta ve garanti hizmetlerini tek çatı altında vermektedir.

tek çatı altında

Türk Eximbank 30 yılı aşkın süredir ihracatçılar ve müteahhitlerle aynı yolda birlikte ilerleyerek daha rekabetçi, üretken ve kârlı bir ihracat portföyü oluşturulmasına destek olmakta ve yeni pazarlara açılmayı teşvik ederek istikrarlı döviz geliri elde edilmesine katkı sunmaktadır. Kalkınma ve Yatırım Bankaları grubunda sınıflandırılan Türk Eximbank, Türkiye’nin resmi destekli ihracat kredi kuruluşu olup kredi, sigorta ve garanti hizmetlerini tek çatı altında vermektedir.

Banka yurt içi ve uluslararası kredi (alıcı) programlarının yanı sıra sigorta ve garanti programları ile ihracatçılara nakdi ve gayri nakdi finansman sağlamaktadır. Yurt içi krediler mal ve hizmet ihracatına yönelik olarak sevk öncesi veya sevk sonrası ihtiyaçların karşılanabilmesi amacıyla kısa, orta veya uzun vade seçenekleri ile ihracatçıların kullanımına sunulmaktadır. Doğrudan Banka tarafından kullandırılan kredi programlarının yanı sıra ticari bankalar ve diğer finans şirketleri aracılığıyla da kredi kullandırım imkânı bulunmaktadır. Sevk öncesi kredilerin program koşulları kapsamında ihracat taahhüt yükümlülüğü bulunmaktadır. Sevk sonrası krediler kapsamında ise ihracatçılar vadeli satışlarını iskonto ettirmek suretiyle Bankanın finansman olanaklarından yararlanabilmektedirler. Yurt Dışı Alacak Sigortası ile mal ve hizmet ihracatından doğan kısa ve orta vadeli alacaklar ticari ve/veya politik risklere karşı sigortalanabilmektedir. Banka ayrıca Yurt İçi Alacak Sigortası ile ihracatçıların ve grup şirketlerinin yurt içi faaliyetlerinden doğan kısa vadeli alacakları ticari risklere karşı sigorta kapsamına almaktadır. Banka sigorta programları ile bugün 238 ülkeye yapılan ihracatı sigorta teminatı altına almaktadır.

Türk Eximbank 20 şube ve 11 irtibat bürosu ile hizmet vermektedir. Genel Müdürlüğü İstanbul’da (Anadolu Yakası) bulunan Banka’nın, İç Anadolu, Marmara ve Ege Bölge Müdürlükleri ile Merkez, Çorlu, İstanbul Odakule, Maltepe, Gebze, Bursa, İstanbul Avrupa Yakası, Ankara, Gaziantep, Trabzon, Kayseri, Konya, İskenderun, Eskişehir, Adana, İzmir, Antalya, Manisa, Denizli ve Mersin şubeleri olmak üzere 20 birimi, Samsun, Ege Bölge Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Aydın, Erzurum, Kahramanmaraş, Hatay, Sakarya, İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi ve İnegöl’de olmak üzere 11 adet irtibat noktası bulunmaktadır.

Türk Eximbank’ın toplam 711 personelinin 7’si doktora, 345’i lisansüstü, 257’si lisans, 25’i önlisans eğitimi almış olup 255’i yabancı dil bilmektedir.