Faaliyet Raporu 2020
Menu

Türk Eximbank’ın 2021 Yılı Hedef ve Faaliyetleri

Türk Eximbank önümüzdeki dönemde yapılan analizler ve kurgulanan stratejiler rehberliğinde çözüm odaklı bir bakış açısıyla ihracatta rekabetin artırılasına imkân tanıyan bir destek modeli uygulamayı hedeflemektedir.

Stratejik Dönüşüm ile İhracata Katkının Artırılması

2020 yılı içerisinde başlatılan stratejik dönüşüm projesi ile 2021 yılı ve sonrasına yönelik plan ve stratejiler hazırlanmıştır. Yapılan veri analizleri sayesinde ihracat finansman desteklerinin kapsamı daraltılmadan hem ülke hem de sektörler bazında daha etkin bir şekilde kullanılması hedeflenmektedir.

KOBİ’ler Başta Olmak Üzere Daha Fazla İhracatçıya Finansman Desteği Sağlanması

2020 yılı içerisinde başlatılan stratejik dönüşüm projesi ile 2021 yılı ve sonrasına yönelik plan ve stratejik dönüşüm projesi stratejiler hazırlanmıştır.

stratejik dönüşüm projesi

Ülkemiz ticari faaliyetleri açısından büyük öneme sahip ihracatçı KOBİ firmalar Türk Eximbank için de öncelikli konumdadır. 2021 yılının KOBİ’ler başta olmak üzere daha fazla ihracatçıya erişimin sağlandığı, KOBİ’lere verilen desteklerin artırıldığı ve ihracatçıların taleplerine uygun, hızlı çözümlerin sunulduğu bir dönem olması planlanmaktadır.

İhracatçılara Sunulan Finansman İmkânlarında Sürekliliğin Sağlanması

Türk ihracatçısının kısa vadeli finansman gerektiren ürünlerde rekabet gücünün korunması ve artırılması için ihracata hazırlık aşamasında, işletme sermayesi ihtiyacını karşılamaya yönelik olan kısa vadeli ihracat kredisi kullandırımlarına ve kısa vadeli ihracat kredi sigortası hizmeti verilmesine devam edilecektir. Gelişmiş ülke ihracat finansman kurumlarının genel misyonuna uygun olarak orta ve uzun vadeli krediler ile ihracat kredi sigortası ve garanti faaliyetlerine de ağırlık verilecektir.

İhracatta firmaların küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla yenilikçiliğe ve Ar-Ge’ye dayalı, katma değeri yüksek, uluslararası piyasalarda “Türk Malı” imajını güçlendirecek ve yerleştirecek nitelikteki markalı ürün ile orta ve ileri teknolojiye sahip ürünlerin ihracatı, üretim ve pazarlama süreçleri kredi programlarımız ile desteklenmeye devam edilecektir.

Turizm, lojistik, müşavirlik, yazılım, bilgi ve iletişim teknolojileri, gemi bakım ve onarımı gibi döviz kazandırıcı hizmetlere yönelik finansal destekler sürdürülecektir. Bunun yanında, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyet yürüten firmaların işletme sermayesi ve yatırım ihtiyaçlarının orta ve uzun vadeli olarak da finanse edilmesine devam edilecektir.

Orta ve uzun vadeli krediler için Türk Eximbank ağırlıklı olarak uluslarüstü finansal kurumlardan ve tahvil ihraç ederek orta ve uzun vadeli kaynak sağlamaktadır. Önümüzdeki dönemde, orta ve uzun vadeli kredilere yönelik uluslarüstü kuruluşlardan sağlanan kaynakların artırılmasına çalışılmakta olup, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan sağlanacak fonlar başta ihracata yönelik yatırımların desteklenmesine yönelik olmak üzere orta ve uzun vadeli kredilerimizin finansmanında kullanılmaya devam edilecektir.

Teminatların Çeşitlendirilmesi

İhracatçıların krediye erişimlerindeki önemli zorluklardan biri olan teminat aşaması Türk Eximbank’ın gündeminde yer alan konular arasındadır. Daha önceki yıllarda uygulamaya alınan teminat çeşitlerine ek olarak 2020 yılında Sigortalı Alacağın Teminatına Dayalı Kredi Programı ihracatçıların kullanımına sunulmuştur. 2021 yılında da banka teminat mektuplarının yanı sıra Türk Eximbank tarafından kabul edilen teminatların bilinirliği artırılarak ihracatçıların finansal niteliğe sahip farklı teminat enstrümanları ile Bankanın kredi programlarından yararlanması planlanmaktadır.

Yeni Programlar Geliştirilmesi

Uluslararası pazarlarda rekabet düzeyinin artması, garanti ve sigorta programlarının önemini giderek artırmaktadır. Sigorta programları çerçevesinde ticari ve politik risklerden arındırılmış bir ortamda çalışma imkânı bulan ihracatçıların ticari bankalardan ve diğer finansal kuruluşlardan daha kolay finansman temin edebilmelerine olanak sağlayacak mekanizmalara ağırlık verilecektir. Bu kapsamda; yıl içerisinde, işbirliği imkânlarının artırılması amacıyla Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Finansal Kurumlar Birliği ile toplantılar organize edilmiş ve çalışma grupları oluşturulmuştur.

2021 yılının KOBİ’lere verilen desteklerin artırıldığı ve ihracatçıların taleplerine uygun, hızlı çözümlerin sunulduğu bir dönem olması planlanmaktadır.

KOBİ’lere destek

2021 yılı içerisinde;

Ayrıca, 2020 yılı içinde yürürlüğe giren ve kredi kullandırımlarına başlanan Yurt Dışı Teminat Mektubu Programı, Sigortalı Alacağın Teminatına Dayalı Kredi Programı ve Katılım Finans Yatırım Kredisi Programı kapsamında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine hız verilerek kredi programları yaygınlaştırılacaktır.

Diğer ihracat kredi kuruluşları, bölgesel ve çok uluslu finansman kuruluşları ile iş birliği imkânları genişletilecek olup imzalanacak ortak finansman ve sigorta ile reasürans ve koasürans anlaşmaları çerçevesinde firmaların yurt dışında gerçekleştirecekleri işlemlere destek olunacaktır.

Yurt dışında gerçekleştirilen projelere sağlanan krediler kapsamında kredi borçlusu ülkenin geri ödememe riskinin sigortalanmasına ilişkin hem İslam Ülkeleri Arası Yatırım ve İhracat Kredi Sigortası Kurumu (ICIEC) hem de diğer sigorta kuruluşları ile iş birliği sürdürülecektir.

Yurt dışında yeni iş almayı veya uluslararası ihalelere katılmayı hedefleyen firmalar lehine, söz konusu projenin Bankanın temel finansman ilkelerine uygun olması koşuluyla “Niyet Mektubu” verilmeye devam edilecektir.

Stratejik pazarlarda ihracatçıların payının artırılması amacıyla, yatırım malları ihracatı finansmanına yönelik olarak, OECD Ticari Referans Faiz Oranı’ndan (Commercial Interest Reference Rate – CIRR) orta-uzun vadeli finansman desteği sağlanmasına devam edilecektir.

Banka’da e-dönüşümün gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalara 2021 yılına da devam edilecektir.