Faaliyet Raporu 2020
Menu

Yönetim Kurulu Başkanının Mesajı

İhracat, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ülkemizin kalkınma ve büyümesi için, birinci öncelik olmaya devam edecektir.

birinci öncelik

Dünya 2020 yılına, önceki yıllarda global ticareti olumsuz etkileyen, ticaret savaşları ve Brexit gibi iki önemli olayı geride bırakarak başladı. Ancak pandeminin ortaya çıkmasıyla beraber, yeni bir belirsizlik ortamı ile karşı karşıya kaldık. Yılın ikinci çeyreğinden itibaren, pandeminin etkisiyle dünya ticaretinde hızlı bir daralma yaşandı. Küresel tedarik zincirindeki bozulma ve büyümenin hızla yönünü aşağıya çevirmesiyle, tüm ülkeler para ve maliye politikalarında genişleyici tedbirleri devreye almaya başladılar ve bu çerçevede tüm dünya ekonomilerinde faiz oranlarında indirimlere şahit olduk. Öte yandan merkez banklarının sınırsız varlık alımları küresel piyasada aşırı likiditeye yol açsa da, risk algısındaki bozulma ve belirsizlikler likiditenin toparlanma sağlayacak etkili sektörlere ve bölgelere aktarılmasına engel oldu. 

Yılın son çeyreğinde, aşı ile ilgili başarılı sonuçların yarattığı olumlu havanın etkisiyle, küresel büyüme beklentilerin yukarı yönlü revize edildiğine şahit olduk. Son çeyrekte daralmanın boyutu %6 seviyesinden %4 seviyesine geldi. Bu noktadan sonra ortaya çıkan ikinci dalga beklentileri bile ilk dönemki kadar bir daralmaya neden olmadı. Global ticaret anlamında artık en kötüyü geride bıraktığımızı söyleyebiliriz.

Ülkemiz 2020 Mart ayında başlayan kısıtlamalarla birlikte pandeminin etkilerini hissetmeye başlamıştır. Buna bağlı olarak Nisan ve Mayıs aylarında ihracatımızda önemli düşüşler gerçekleşti. İlk çeyrekte kaydettiğimiz %4,5 büyüme oranı ikinci çeyrekte negatife döndü ve ekonomimizde %10 oranında daralma gördük. Ancak tüm dünyada Mayıs ve Haziran aylarında başlayan normalleşme adımlarına ilave olarak ertelenmiş talebin de devreye girmesiyle üçüncü çeyrekte hem ekonomimizde hem de ihracatımızda güçlü bir pozitif ivme yakaladık. Ülkemiz, sağlık tedbirlerinin yanında, iş dünyası için alınan önlemlerin de katkısıyla üçüncü çeyrekte %6,7 oranında bir büyüme ile dünyada en hızlı toparlanan ekonomiler arasındaki yerini aldı. Öncü göstergeler ışığında yılın tamamını pozitif bir büyüme ile kapatacağımızı düşünüyorum. 2020 yılsonunda Yeni Ekonomi Programı (YEP) ihracat hedefi olan 165,9 milyar ABD doları aşarak 169,5 milyar ABD Doları düzeyinde gerçekleşmesi de bu durumu ispatlar niteliktedir.

Küresel ticaretin pandemi etkisiyle küçülmesine ve başta Avrupa Birliği olmak üzere en önemli ihracat pazarlarımızda ciddi oranda daralma yaşanmasına rağmen, Ülkemiz böylesi olumsuz şartlarda gösterdiği gayret ve geliştirdiği başarılı stratejiler ile dünya ticaretindeki payını korudu ve önemli sonuçlar elde etti. Buna en güzel örnek, başta gelen ihracat pazarlarımızdan olan İngiltere ile, Brexit sonrasında, serbest ticaret anlaşmamızı imzalayarak, avantajlı ticaretimizi koruma altına almamız olmuştur.

Türk Eximbank, pandeminin olumsuz etkilerini azaltmak için aldığı tedbirlerin yardımıyla, 2020 yılında 28,5 milyar ABD doları nakdi kredi ve 17,1 milyar ABD doları sigorta olmak üzere toplam 45,6 milyar ABD doları ihracat desteği sağlayarak, toplam destek hacmini bir önceki yıla göre %4 tutarında arttırdı.

İhracat, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki süreçte de ülkemizin kalkınma ve büyümesi için, birinci öncelik olmaya devam edecektir. Sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın, üreticilerimizin ve KOBİ’lerimizin küresel gelişmeler karşısında atacakları hızlı adımlar ve yenilikçi yaklaşımlar ile ülkemizin kalkınmasında büyük önem taşıdıklarını biliyor ve onları desteklemek için gayretimizi artırarak sürdürüyoruz.

Bu anlayış içerisinde, Türk Eximbank, devletimizden aldığı güç ve hükümetimizin desteği ile, 2021 yılında da ihracatçılarımızın yanında olmaya devam edecek, toplam destek hacmini 50 milyar doların üzerine çıkaracaktır.

Rıza Tuna TURAGAY

Yönetim Kurulu Başkan Vekili