Genel Müdür’ün Mesajı

Türk Eximbank olarak, ihracatçılarımıza 2021 yılında 22,5 milyar ABD doları kredi ve 23,6 milyar ABD doları sigorta/reasürans olmak üzere toplamda 46,1 milyar ABD doları destek sağladık.

2021 yılı ihracat tutarı beklentileri aşarak 225 milyar ABD doları olmuştur.

2021 yılı küresel aşılama çalışmalarının hız kazandığı böylece küresel anlamda sanayi ve hizmet sektörünün hızlı toparlandığı bir yıl oldu. Tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlara ve enerji fiyatlarında hızlı yükselişe rağmen ülkemiz, 2021 yılında beklenti ve tahminleri aşarak önceki yıla göre %32,9 artışla 225 milyar ABD doları tutarında ihracat gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl ekonomik büyümenin en önemli itici gücü ihracat olmuştur. Bu kapsamda Türk Eximbank’ın üstlendiği misyon daha da önem kazanmıştır. Banka olarak Ülkemiz ihracatının artışına katkıda bulunmaya ve ihracatçılarımıza ihtiyaç duydukları finansmanın sağlanması konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ürün ve hizmet gamımızı bu doğrultuda genişletirken öncelikle sigorta hizmetimiz başta olmak üzere ihracatçılarımıza sağladığımız destekleri artırmayı hedeflemekteyiz.

Yeniden yapılanan Türk Eximbank dijital odaklı bir yaklaşımla, ihracatçılarımıza sunulan hizmetin kalitesini artırmak için, bir yandan süreçlerini yalınlaştırıp hızlandırırken, diğer yandan ihracatçılarımıza şube bağımlılığı olmadan hizmet sunabilir bir yapıya kavuşmak için yeni web sitesi ve mobil şubesini kullanıma açmıştır. Dijital Dönüşüm Projemiz kapsamında yapılan çalışmalar bu yıl da tüm hızıyla devam edecektir.

Türk Eximbank ihracata desteğini artırmaya devam edecektir.

Türk Eximbank 2021 yılında ihracatçılarımızın farklı finansman ihtiyaçlarına yönelik çözüm üretmeye devam etmiştir. Bu kapsamda uygulamada bulunan ürünlerimizde güncellemeler ve geliştirmeler yapılarak Bankamız hizmetlerinin kapsadığı alan genişletilmiştir. Bu kapsamda, döviz kazandırıcı hizmet sektöründeki firmalara yönelik olarak vadeli alacaklarının sigortalandığı Kısa Vadeli Hizmet Sigortası uygulamaya alınmış, Sevk Öncesi İhracat Kredileri programlarında vade seçenekleri ve işlem bazında başvuru tutarları güncellenmiştir. Finansal Kiralama İşlemlerine Yönelik Kredi programlarında vade seçenekleri artırılmış, TL kredi imkânı sağlanmış ve Katılım Bankaları aracılığıyla da kredi kullanımına imkân tanınmıştır. Asya Altyapı Yatırım Bankası ile pandemiden olumsuz etkilenen ihracatçılarımızın işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla 250 milyon ABD doları tutarında fon temini anlaşması imzalanmıştır.

Pandemi kaynaklı belirsizliklerin tüm dünyada etkili olduğu bir dönemde, sendikasyon kredilerimiz de dâhil olmak üzere yurt içi ve yurt dışı fon kaynaklarımızı çeşitlendirerek ihracatçılarımızın hizmetine sunmaya devam ettik. Türk Eximbank olarak, her yıl başarılı işlemler gerçekleştirmemizin temelinde Bankamızca yurt içi ve yurt dışı banka ve kuruluşlarla kurulan uzun süreli ilişkilerin etkili olduğunu düşünüyoruz. En son, Kasım ayındaki sendikasyon kredimizi Avrupa, Amerika, Uzak Doğu ve Körfez bölgelerinden önde gelen toplam 22 bankanın katılımıyla %115 oranında yeniledik. Yine geçtiğimiz yıl Dünya Bankası’nın kısmi garantisi altında 2 yılı geri ödemesiz toplam 10 yıl vadeli 120 milyon Euro tutarında bir kulüp kredisi temin ettik.

İhracatçılarımızın ve müteahhitlerimizin uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artırmalarına öncelik veriyoruz. Firmalarımızın yurt dışındaki şirketler ile üçüncü ülkelerde gerçekleştirecekleri projelere, ilgili ülkenin ihracat destek kuruluşuyla ortak finansman, ortak sigorta, garanti ve reasürans işlemlerine imkân tanıyan iş birliği anlaşmaları imzaladık; imzalamaya da devam edeceğiz.

Türk Eximbank olarak ihracatçılarımızın yanında olma misyonumuzdan hareketle, ihracatçılarımıza doğrudan temas etmek, onların ihtiyaçlarını yerinde ve daha hızlı karşılayabilmek amacıyla 22’si şube, 10’u irtibat ofisi olmak üzere 32 farklı noktada hizmet sağlıyoruz. Böylelikle ihracatın %93’ünü gerçekleştiren illerimizde bulunarak ihracatçılarımıza olan yakın temasımızı sürdürüyoruz. Ayrıca ihtiyaç ve talepler doğrultusunda elektronik bankacılık uygulamalarımız ile şubeye ihtiyaç duyulmadan Bankamızın birçok hizmetinin cep telefonlarından ulaşılabilir olmasını sağlamış durumdayız. Bankacılık hizmetlerinin izlenmesi ve banka genelinde etkin raporlanması adına iş zekâsı çözümlerine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor.

İhracata toplam 46,1 milyar ABD doları destek

Türk Eximbank olarak, 2021 yılında ihracatçılarımıza 22,5 milyar ABD doları nakdi kredi sağladık ve 23,5 milyar ABD doları tutarındaki vadeli alacağı sigorta kapsamına alarak, reasürans da dâhil olmak üzere toplam 23,6 milyar ABD doları sigorta/reasürans desteği ile ihracatçılarımıza güvenle satış yaptıkları bir ortam oluşturduk. Böylece, Bankamızın ihracatçılarımıza sunmuş olduğu toplam desteği bir önceki yıla göre artırarak 46,1 milyar ABD dolarına yükselttik. 2022 yılında ise toplam desteğimizi 50 milyar ABD doları seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.

Bankamız desteklerinden ilk defa yararlananların %93'ü KOBİTürk Eximbank olarak tabana yayılma politikamız doğrultusunda daha fazla ihracatçı KOBİ’mize ulaşmayı hedefliyor ve son 1 yılda Bankamız desteklerinden ilk defa yararlanan 1.545 firmanın %93’ünün KOBİ statüsünde olmasından memnuniyet duyuyoruz.

Bankamızın destek verdiği ihracatçı firma sayısı 2021 yılında 14.092’ye ulaşmıştır. Türk Eximbank olarak tabana yayılma politikamız doğrultusunda daha fazla ihracatçı KOBİ’mize ulaşmayı hedefliyor ve son 1 yılda Bankamız desteklerinden ilk defa yararlanan 1.545 firmanın %93’ünün KOBİ statüsünde olmasından memnuniyet duyuyoruz. 2017’de Bankamız hizmetlerinden faydalanan ihracatçılar içerisinde KOBİ’lerin payı %60 seviyesindeyken 2021 yılında bu oran %77 ‘ye yükselmiştir.

Türk Eximbank diğer yıllarda olduğu gibi 2021 yılında da ürün ve hizmetlerine yenilerini ekledi.

Kredi ve sigorta ürünlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesinin yanında faaliyet alanımızı da genişletmeye devam ediyoruz.

İhracatçılarımızın finansmana erişimini kolaylaştırmak ve teminat sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türk Eximbank ortaklığıyla kurulan İhracatı Geliştirme A.Ş. ihracatın finansmanında yeni bir dönem başlatacaktır.

Geniş ürün ve hizmet gamı önceliği doğrultusunda ihracatçılara hesap açılarak, yurt dışı ihracat bedellerinin alındığı, kredi borçlarını kapattıkları ve havale işlemi yaptıkları “Müstakriz Fon” ürünü devreye alınmıştır.

Ayrıca Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda da yer alan “İhracatçıların Eximbank destekleriyle ilgili işlemlerinin şube bağımlılığı olmadan dijital kanallardan yapılmasını sağlayacak altyapı dönüşümü gerçekleştirilecektir.” eylemi doğrultusunda çalışmalar yürütülmektedir. Bu eylem ve strateji doğrultusunda Bankamız, çağın gerektirdiği dijitalleşme konusundaki gelişmeleri de yakından takip etmektedir. İhracatçılarımıza şube bağımlılığı olmadan hizmet sunabilme çalışmaları kapsamında “yeni web sitesi ve mobil şubesini” 2021 yılında hizmete almıştır.

2022 yılında da 2021 yılında olduğu gibi Ülkemizin 2023 hedefleri ve ihracatçılarımızın ihtiyaçları doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.

Ali GÜNEY

Genel Müdür