Türk Eximbank’ta Sürdürülebilirlik

Türk Eximbank, iklim değişikliğinden sosyoekonomik eşitsizliğe kadar birçok sorunla yüzleşerek hızla değişen dünyada sürdürülebilir ihracatın büyük önem arz ettiğine inanmaktadır. Bu doğrultuda faaliyetlerini yürütürken ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetimsel tüm finansal ve finansal olmayan riskleri dikkate almaktadır.

Bu çerçevede Banka, tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik prensiplerine uygun şekilde yürütmek ve yönetişim yapısını da bu prensipler doğrultusunda şekillendirmek amacıyla “Sürdürülebilirlik, Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemi” projesini başlatmış ve Sürdürülebilirlik İlkeleri, Çevresel ve Sosyal Etki Politikası, İklim Değişikliği ile Mücadele ve Uyum Politikası Banka Yönetim Kurulu tarafından onaylanmıştır.

Bu doğrultuda Bankanın kredi ve sigorta işlemlerinin çevresel ve sosyal risklerinin değerlendirilmesi ve konunun Banka’nın stratejisi doğrultusunda etkin şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla “Türk Eximbank Finanse Edilmeyen Faaliyetleri Listesi”nde yer almayan ancak;

yenilenebilir enerjiBankamızın elektrik enerjisinin 2022 yılında yenilenebilir enerjiden karşılanması konusunda anlaşmaya varılmış ve 1.000 MWh I-REC satın alınmıştır.

Türk Eximbank olarak, sürdürülebilirliğin yalnızca dünyanın geleceğini etkileyen değil, kurumların da gelişmesini sağlayan bir etken olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede Sürdürülebilirlik Komitesi ve Sürdürülebilirlik Alt Komitesi 2019 yılında kurulmuştur. Sürdürülebilirlik Alt Komite üyelerinin her biri için Türk Eximbank Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi kapsamında prosedürler belirlenmiş ve periyodik olarak yapılan toplantılarda gerekli planlamalar yapılmıştır. Ayrıca 2021 yılında Bankamız bünyesinde Sürdürülebilirlik Müdürlüğü kurulmuştur. 2020 yılı operasyonel faaliyetleri için ISO 14064 Sera Gazı Doğrulama Belgesi alınmıştır. 2021 yılı için emisyon denetimi, ISO 14064:2018 versiyonuna göre yapılacak olup, 2021 yılı operasyonel faaliyetleri için çalışmalar devam etmektedir. Bankamızın elektrik enerjisinin 2022 yılında yenilenebilir enerjiden karşılanması konusunda anlaşmaya varılmış ve 1.000 MWh I-REC satın alınmıştır. Öte yandan Bankanın ilk defa çıkaracağı 2021 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nun yayınlanması için çalışmalara başlanmıştır. Bunun yanında, Banka’da sürdürülebilirlik alanındaki küresel ve yerel gelişmelerin bilinirliğinin sağlanması ve tüm çalışanlarda sürdürülebilirliğin benimsenmesi için Sürdürülebilirlik Bülteni hazırlanmaktadır. TBB Bankacılık Çalışma Grubu Toplantılarına ve güncel gelişmeleri takip etmek için çeşitli kuruluşların (ERTA, Integrated Reporting, UNEP vb.) sürdürülebilirlik alanındaki webinarlarına düzenli katılım sağlanmakta ve düzenli olarak üst yönetim bilgilendirilmektedir.